Hoe je eierschalen en koffie kunt gebruiken om je planten te verbeteren

Gooi je koffiedik en eierschalen niet weg! Je kunt ze gebruiken als de perfecte doe-het-zelf-meststoffen. Lees verder om erachter te komen hoe je ze effectief in je tuin kunt gebruiken.

Eierschalen voegen calcium toe aan de bodem

Een van de belangrijkste redenen waarom eierschalen een effectieve meststof zijn is dat ze vol zitten met calcium. Een droge eierschaal bestaat namelijk voor ongeveer 95% uit calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat, in de tuinwereld ook wel kalk genoemd, kan het wortelstelsel van je planten versterken en helpen om bloesemrot te voorkomen, een ziekte die de vruchten van planten als tomaten en paprika’s kan beschadigen. Bloesemrot ontstaat als je planten niet genoeg calcium binnenkrijgen.

Eierschalen maken de grond minder zuur

Een ander fantastisch voordeel van eierschalen is dat het je grond minder zuur maakt. Hoewel veel planten het goed doen in een zure bodem, hebben andere planten een bodem nodig die wat neutraler of alkalischer is. Als de grond te zuur is, kan het voor sommige planten moeilijk zijn om vitale voedingsstoffen op te nemen. Het calciumcarbonaat in eierschalen helpt de pH van de grond te verhogen, waardoor het alkalischer wordt en je planten de voedingsstoffen kunnen opnemen die ze nodig hebben.

Eierschalen kunnen ongedierte bestrijden

Het gebruik van eierschalen kan ook een handige manier zijn om van bepaald ongedierte in je tuin af te komen. De scherpe randen van geplette eierschalen kunnen ongedierte met een zacht lichaam, zoals slakken en andere insecten, beschadigen, waardoor ze afgeschrikt raken of zelfs helemaal gedood worden. Het enige wat je hoeft te doen is wat grof gemalen eierschalen rond je planten te strooien, en het ongedierte zal al snel geen probleem meer zijn. Het nadeel van deze methode is dat grotere stukken eierschaal dan wel het beste zijn om ongedierte af te schrikken, maar dat het veel langer duurt voordat ze worden afgebroken, wat betekent dat je eierschalen minder effectief zullen zijn als bodemverbeteraar.

Hoe bereid je eierschalen voor als meststof?

Overgebleven eierschalen als meststof gebruiken is zeer eenvoudig. Begin met het wassen van je eierschalen en laat ze drogen. Als de eierschalen eenmaal droog zijn, kun je ze pletten met een vijzel, een koffiemolen, een deegroller of een ander hulpmiddel waarvan je denkt dat het werkt. Als je je eierschalen tot een fijn poeder vermaalt, worden ze veel gemakkelijker in de grond opgenomen, zodat je planten ze meteen kunnen gebruiken. De eierschalen wat groter laten is beter voor mensen die meer geïnteresseerd zijn in ongediertebestrijding dan in bodemverrijking.

Hoe je eierschalen in de grond kunt verwerken

Je vermalen eierschalen aan de grond toevoegen is heel eenvoudig te doen. Normaal gesproken kun je je eierschalen het best in de late herfst in de grond verwerken. Door in de late herfst te bemesten krijgen je eierschalen een betere kans om in de grond te trekken en kunnen ze zodra de nieuwe groei in de lente hervat wordt direct door je planten worden opgenomen.

Dit is hoe je in de tuin aan de slag kunt gaan met koffiedik.

Waarom koffiedik gebruiken in de tuin?

Je waardeert koffiebonen misschien vooral om hun smaak en cafeïnegehalte, maar koffiedik heeft ook veel andere voordelen. Het bevat ongeveer 2% stikstof, wat betekent dat ze vitale voedingsstoffen toevoegen aan uitgeputte grond.

Zorg er alleen wel voor dat je een geconcentreerdere stikstofmeststof toevoegt op hetzelfde moment als dat je de koffiedik toevoegt. Koffiedik bevordert de groei van nuttige micro-organismen in de bodem, die alle aanwezige stikstof opeten. Door meer toe te voegen zorg je ervoor dat er ook voldoende stikstof is voor je planten.

Naast de voedingswaarde verbetert koffiedik ook de bodemgrond, de structuur en de waterretentie. Het is een uitstekende toevoeging aan elke compacte grond die je werkbaarder wilt maken, zodat er een betere leefomgeving ontstaat voor regenwormen.

Ten slotte constateren veel tuiniers dat het strooien van koffiedik rond hun planten slakken op afstand houdt.

Hoe je koffiedik in de tuin gebruikt

Er zijn een aantal strategieën voor het toevoegen van koffiedik aan de bodem. Sommige tuiniers strooien het direct op de grond voor het planten, zodat het in het bodem vermengd wordt.

Anderen voegen het na het groeiseizoen toe en bedekken het vervolgens met bladeren, verse compost of boomschors. De koffiedik zal dan tegen de planttijd afbreken. Ten slotte is het ook mogelijk om koffiedik in je composthoop te verwerken om in het voorjaar te gebruiken.

Koffiedik is een goedkope, veelzijdige bodemverbeteraar om je tuin op te laten vallen. Zolang je het gebruik ervan beperkt tot planten die er van kunnen profiteren – en er geen schade door oplopen – is koffiedik een betrouwbaar hulpmiddel voor in de tuin.

De beste planten om met koffiedik te bemesten

Niet alle planten houden van koffiedik. Omdat het licht zuur is, is het meer geschikt voor planten die van zuur houden, zoals hortensia’s, azalea’s, rododendrons, wortels, radijs en andere wortelgewassen. Voor fruitliefhebbers is het de perfecte manier om bosbessenstruiken een boost te geven.

Let er wel op dat koffiedik de groei van sommige planten remt, dus houd ze uit de buurt van je geraniums, tomaten, sareptamosterd en asperges.

Drakenklimop
Sanseveria
Tomaat
Dracaena fragrans
Lepelplant
Gatenplant
Citroenboom
Kleinbladige klimop