Uyku dönemine girdiğinde budamak bitkiye daha az zarar verir. Kırılmış, ölü, zayıf veya hastalıklı _COMMON_NAME_ dallarını kesmek için budama makasları kullanılır.

(Benleri kuru ve kırılgan mı diye kontrol edin. Bir dalın ölü olup olmadığını renginden anlayabilirsiniz. Eğer dal koyu yeşilse, bu zayıf olduğunu ve yakında öleceğini gösterir; eğer dal kahverengiyse, dal ölü demektir.)

Bitkilerin etrafına yapraklar düştükten sonra, onları temizleyin ve bitkilerin yakınına yığmayın. Düşmüş yapraklar kolayca çürür, hatta bakteri ve zararlıları üretebilir.

Meyve olgunlaştıktan sonra _COMMON_NAME_’i budayın. Her dalın üstündeki ikinci büyük yaprağın üzerindeki sapı ve yaprakları keserek bitkinin sürekli olarak büyümesini durdurabilirsiniz. Bu, yukarı doğru büyümeyi azaltır ve üreme büyümesini teşvik eder. Çok sık büyüyen çiçekler veya meyveler birbirleriyle besinler için rekabet eder. Kötü gelişmiş çiçekler ve küçük boyutlu meyveler, bitkinin meyve üretimine yeterli besinleri sağlaması için budanmalıdır. Yetersiz budama, meyvelerin dökülmesine veya genel olarak meyvenin olgunlaşmasının başarısız olmasına neden olabilir.

Bitkiler büyürken yapraklar sararır ve hasta olursa, sararmış ve yaşlanmış yaprakları alt kısımdan budamak ve bakteriye enfekte olan yaprak kısımlarını kesmek gereklidir. Bu bakteri enfeksiyonunu etkili bir şekilde azaltabilir. Bitki büyümesini etkilememek için toplam yaprak sayısının 1/4’ünden fazlasını kesmemeye çalışın.