Uyku dönemine girdiğinde budamak bitkiye daha az zarar verir. Kırılmış, ölü, zayıf veya hastalıklı _COMMON_NAME_ dallarını kesmek için budama makasları kullanılır.
Uyku dönemine girdiğinde budamak bitkiye daha az zarar verir. Kırılmış, ölü, zayıf veya hastalıklı _COMMON_NAME_ dallarını kesmek için budama makasları kullanılır.
(Benleri kuru ve kırılgan mı diye kontrol edin. Bir dalın ölü olup olmadığını renginden anlayabilirsiniz. Eğer dal koyu yeşilse, bu zayıf olduğunu ve yakında öleceğini gösterir; eğer dal kahverengiyse, dal ölü demektir.)
Tillerleri kaldırın, sarkık, paralel, çapraz veya ters yönde olan dalları budayın, havalandırmayı ve ışığı artırın, bakteriyel enfeksiyonu azaltın, sonra bitkiler daha güçlü büyüyebilir. Paralel dalları budarken, daha güçlü olanları korumaya çalışın ve daha zayıf olanları çıkarın. Yaklaşık 45 derece dışarı doğru büyüyen yardımcı dalları koruyun. Çok fazla açıyla büyüyen veya çok küçük dallar çıkarılmalıdır. Yatay olarak büyüyen dallar daha fazla meyve üretir. Yatay büyüyen çok fazla dal, bitkinin uzun vadeli büyümesine uygun değildir. Bu demektir ki, bazı yatay dallar budanmalıdır. Dalların boyutu 3/4 inçten büyükse, Budama Testeresi kullanmanız gerekmektedir ve budama pozisyonu “Dalların kabuk sırtı” ile “Dal yaka” arasında olmalıdır, böylece yaralardan daha kolay iyileşir. Testere gerektiren dalların “üç bıçaklı yöntem” ile budanması gerekmektedir, bu, dalların kabuğunun yırtılmasını ve gövdede çatlak oluşmasını önler, bu da bitkinin iyileşmesine yardımcı olur.
Fruit oluşumundan sonra, birbirleriyle yarışan çok yoğun olarak büyüyen meyveler birbirleriyle besinler için rekabet ederler. Yetersiz şekilde gelişmiş meyveler bitkinin yeterli besinleri meyve üretimine sağlaması için kesilmelidir. Yetersiz budama, meyvenin düşmesine veya genel olarak meyvenin olgunlaşamamasına neden olabilir.
Bitkiler büyürken yapraklar sararır ve hasta olursa, sararmış ve yaşlanmış yaprakları alt kısımdan budamak ve bakteriye enfekte olan yaprak kısımlarını kesmek gereklidir. Bu bakteri enfeksiyonunu etkili bir şekilde azaltabilir. Bitki büyümesini etkilememek için toplam yaprak sayısının 1/4’ünden fazlasını kesmemeye çalışın.
Bitkilerin etrafına yapraklar düştükten sonra, onları temizleyin ve bitkilerin yakınına yığmayın. Düşmüş yapraklar kolayca çürür, hatta bakteri ve zararlıları üretebilir.